De KOR 2020

De kleineondernemersregeling verandert

De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de € 20.000 blijft.

Niklas online boekhouder

Niklas Plasmans

Omzetgerelateerd vanaf 2020 (KOR 2020)

Vanaf 2020 geldt een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting. Wanneer je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger dan € 20.000 bedraagt kun je hier gebruik van maken.

Hiervoor tellen alle diensten of leveringen die zonder toepassing van de nieuwe KOR met btw belast zouden zijn. Voor het bepalen van de omzetgrens telt ook de btw-vrijgestelde omzet mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan levering en verhuur van onroerend goed, verzekeringen of financiële diensten.

De omzet uit overige btw-vrijgestelde diensten tellen niet mee voor de omzetgrens. Denk aan medische diensten, sportdiensten en diensten door schrijvers en journalisten.

 

Wat is het verschil met de KOR t/m 2019?

De regeling tot en met 2019 is afdrachtsgerelateerd. Deze regeling is een belastingvermindering en gebaseerd op het bedrag dat je dient af te dragen. Voor 2019 geldt: het saldo van ontvangen btw minus betaalde btw minder is dan € 1.883 per jaar. Je draagt dan minder of soms zelfs helemaal geen btw af. De KOR kun je alleen gebruiken als natuurlijk persoon (eenmanszaak) of bij samenwerking van natuurlijke personen (vof of maatschap).

 

Is de regeling vrijwillige?

Iedere ondernemer, ongeacht de rechtsvorm, kan voor de nieuwe vrijstellingsregeling kiezen. Dit geldt ook voor een vereniging of stichting. Je mag dan geen btw op je leveringen berekenen. De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte in te dienen. Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of tot je de € 20.000 omzet overschrijdt.

 

Wat wanneer je de € 20.000 grens in het jaar overschrijdt?

Heb je de de KOR aangevraagd en heb je toch meer omzet? Dan dien je btw berekenen vanaf de levering waarmee je de € 20.000 grens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden. De omzet voor overschrijding blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kun je geen gebruik maken van deze regeling.

 

Is de nieuwe KOR voor jou interessant?

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan het gebruik van de nieuwe KOR 2020 je gemak bieden. Je hoeft geen btw-administratie meer bij te houden en ook geen btw-aangifte meer te doen. Kijk hier of de nieuwe KOR 2020 voor jou interessant is.

  • Ga je een investering doen? Dan kun je als je de nieuwe KOR 2020 gebruikt, de btw op die investering niet verrekenen als voorheffing.
  • Heb je in de afgelopen 5 jaren btw op investeringen als voorheffing afgetrokken? Dan krijg je te maken met een herziening van de btw als de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaren meer is dan 500 euro. Je moet dat bedrag aan btw dan terugbetalen. Voor investeringen in onroerend goed reken je met 10 jaren.
  • Verhuur je een pand btw-belast? Dan kun je de nieuwe KOR 2020 niet gebruiken.
  • Heb je veel zakelijke klanten? Bij gebruik van de nieuwe KOR 2020 kun je geen btw op inkopen en zakelijk kosten verrekenen. Je ‘inkoopprijs’ wordt dus hoger. Om dezelfde marge te houden moet je je verkoopprijs-zonder-btw verhogen. Voor zakelijke klanten wordt jouw product dan minder interessant.
  • Heb je vooral particulieren en organisaties die geen btw kunnen verrekenen als klant? Bij dezelfde verkoopprijs als vóór gebruik van de nieuwe KOR wordt jouw marge hoger. Dan is de nieuwe KOR 2020 interessant voor jou.
  • Heb je buitenlandse klanten of transacties waarbij de btw is verlegd? Dan moet je toch aangifte omzetbelasting doen. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

 

Wat moet je doen om gebruik te maken van de KOR 2020?

Bestaande onderneming

Je kunt met ingang van een nieuw aangiftetijdvak (meestal een kwartaal) gaan deelnemen. Zorg dat je aanmelding uiterlijk 4 weken vóór de ingangsdatum binnen is bij de Belastingdienst. Heb je onder de huidige KOR een ontheffing van administratieve verplichtingen? Dan ga je automatisch over naar de nieuwe regeling. Daarover heb je van de Belastingdienst al een brief gekregen.

 

Start je binnenkort en wil je de nieuwe KOR gebruiken?

Je kunt de nieuwe KOR pas aanvragen als je ondernemer bent en een btw-identificatienummer hebt.

  • Start je voor 1 januari 2020? De eerstvolgende mogelijkheid om de nieuwe KOR te gebruiken is per 1 april 2020. Je aanvraag moet voor 3 maart 2020 bij de Belastingdienst binnen zijn. Je moet aangifte btw indienen over het vierde kwartaal 2019 en het eerste kwartaal 2020.
  • Start je op of na 1 januari 2020? De eerstvolgende mogelijkheid om de nieuwe KOR te gebruiken is per het volgende kwartaal. Meld je uiterlijk 4 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij de Belastingdienst. Over de kwartalen dat je nog niet aan de KOR deelneemt moet je aangifte btw indienen.
 

Je kunt de nieuwe KOR 2020 pas toepassen nadat de Belastingdienst je dat schriftelijk heeft bevestigd. Meer informatie over de nieuwe KOR vind je op de website van de Belastingdienst.

Meedoen met de nieuwe KOR

“Je kunt je aanmelden voor de nieuwe KOR 2020 met het aanmeldingsformulier. Als je vanaf 1 januari 2020 mee had willen doen, moest je formulier uiterlijk 20 november 2019 bij de belastingdienst binnen zijn. Je kunt je ook na 20 november nog aanmelden. De ingangsdatum schuift dan op naar het eerstvolgende tijdvak. Dat betekent dat je vanaf 1 april 2020 meedoet.”

Alleen je belastingaangifte uitbesteden

Je btw-aangifte en inkomstenbelasting laten doen

Kies voor cheap BASIC

Nooit teveel betalen
Je belastingaangifte uitbesteden

Je administratie en belastingen laten doen

Gewoon. Goed geregeld.

Kies een boekhoudpakket

Succesvol ondernemen met een online boekhouder
Je boekhouding uitbesteden

Blijf op de hoogte

Scroll naar boven

Belastingtips

Goed op de hoogte blijven? Ontvang tips, tricks en nieuws met betrekking tot belastingen in Nederland.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en je voorkeuren te onthouden.