Vrijgesteld van
omzetbelasting?

Voor ZZP'ers in de zorg

Hoe zit dat?

Niklas Plasmans

Jij als zzp’er in de zorg krijgt vaak te maken met vrijstellingen voor de omzetbelastingen (btw). Vaak weten ondernemers niet wat de consequenties zijn en of dit positieve of juist negatieve impact heeft. Onderstaand werpen we wat licht op dit thema. 

Vrijstellingen 

Een vrijstelling wordt verleend voor de levering die jij als ondernemer verricht. Medische handelingen die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens zijn vrijgesteld van btw. Deze vrijstelling geldt voor:

 

  • medische beroepsbeoefenaren
  • tandartsen en tandtechnici
  • arbodiensten
  • ambulancevervoer
  • verzorging en verpleging in instellingen
  • maatschappelijke ondersteuning en langdurige zorg
  • dagbesteding, arbeidstraining of dagopvang
  • menselijke organen, menselijk bloed en moedermelk

Als een zorgverlener zich alleen richt op het verrichten van vrijgestelde diensten kan hij worden vrijgesteld van het verrichten van bepaalde administratieve verplichtingen zoals de aangifte omzetbelasting. De meeste diensten die zorgmedewerkers verrichten zijn vrijgesteld van de omzetbelasting, maar een ondernemer kan zich naast het richten op het verlenen van zorg ook richten op het verlenen van andere diensten. Als deze diensten niet vrijgesteld zijn van de omzetbelasting moet er een herberekening plaatsvinden. Zie hieronder. 

Hoe zit het met de voorbelasting?

De herberekening vindt plaats naar rato van de omzet. Stel een zorgverlener creëert 60% van zijn omzet uit vrijgestelde prestaties en 40% uit belaste prestaties. Dit heeft directe impact op de voorbelasting (omzetbelasting op je inkopen die je in beginsel kunt terugvragen). Deze ondernemer zou dan enkel 40% van zijn omzetbelasting terug kunnen vragen. De omzetbelasting voor kosten die zijn oorsprong hebben voor vrijgestelde prestaties kunnen niet worden teruggevraagd. 

Is een vrijstelling gunstig?

De voordelen om onder een vrijstelling te vallen zijn dat je minder administratieve lasten hebt. Je hoeft geen omzetbelasting af te dragen en je hoeft geen aangiftes omzetbelasting in te dienen. Indien je echter grote investeringen doet, kun je die omzetbelasting ook niet terugvragen. Of een vrijstelling gunstig is hangt dus van je eigen situatie af.  

Hoe zit het met de KOR?

De KOR ofwel de kleine ondernemers regeling, geldt voor ondernemers die in 2022 een omzet van max. 20.000EUR hebben gerealiseerd. De KOR is een soort vrijstelling die je kunt aanvragen. Ook bij de KOR geldt dat je geen omzetbelasting hoeft af te dragen en aangiftes hoeft in te dienen. Maar ook hier geldt, indien er investeringen worden gedaan, kan er geen omzetbelasting terug worden gevraagd. Dus voordat je de KOR aanvraagt is het de adviseren een toekomstbeeld wat betreft eventuele investeringen te scheppen. 

We hopen je hiermee een beetje wijzer te hebben gemaakt. Mocht je vragen hebben, staan we uiteraard graag voor je klaar. 

Vragen over Vrijstelling omzetbelasting?

We beantwoorden graag je vragen tijdens een digitale kennismaking. Simpel gepland via onderstaande button. 

Link

Alleen je belastingaangifte uitbesteden

Je btw-aangifte en inkomstenbelasting laten doen

Kies voor TSAC BASIS

Nooit teveel betalen
Je belastingaangifte uitbesteden

Je administratie en belastingen laten doen

Gewoon. Goed geregeld.

Kies een boekhoudpakket

Succesvol ondernemen met een online boekhouder
Je boekhouding uitbesteden

Blijf op de hoogte

Scroll naar boven

Belastingtips

Goed op de hoogte blijven? Ontvang tips, tricks en nieuws met betrekking tot belastingen in Nederland.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en je voorkeuren te onthouden.